Oldalak

2013. április 16., kedd

Sütőtökös Árpagyöngysaláta Balzsamos Vinaigrettel


Kacifántos név, igaz? Majdnem minden szerepel benne, amiből tulajdonképp a saláta felépül. Furcsa, hogy otthon nem nagyon terjedtek el a meleg saláták. Pedig megfelelően fecicomázva remek gyakran önálló fogásként is megállják a helyüket. Ezt a mait mondjuk épp a vacsora köretének szántam, grillezett husik mellé, nomeg a baba is ezt fogja ebédelni, temészetesen öntet nélkül. Az árpagyöngyöt valamiért tomi nagyon szereti, a rizzsel ellentétben, így ahol tehetem, ott ezzel helyettesítem. Rakott cuccokban, vagy töltelékben szerintem is sokkal jobb állaga van, és imádom azt az apró roppanásást, mikor az ember ráharap. Élvezet enni, de tényleg. a tegnapi rakott kelhez főztem eleve gerslit használtam, így ma már nem kellett bajlódnom a mai előfőzésével sem. No, de lássuk a hozzávalókat:

1 csésze árpagyöngy, 1 kisebb sütőtök, 3 közepes fej lilahagyma, egy ág friss rozmaring, 3 marék fagyasztott brokkoli, balzsamecet, extra szűz olivaolaj, dijon mustár, fokhagyma, só, bors, esetleg juharszirup.

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm. A sütőtököt megpucolom, és durván felkockázom. A megtisztított lilahagymákat cikkekre vágom, és a tökkel együtt tepsibe teszem. A rozmaringot lehúzom a száráról, és egy kevés olivaolaj, só és bors kíséretében ez is megy a tepsibe. A kezemmel átforgatom, és 200 fokos sütőben puhára sütöm. Közben a kis darabokra szedett brokkolit megpárolom. A vinaigrettehez 6 ek extra szűz olivaolajat összekeverek 5 ek balzsamecettel, 1 tk dijon mustárral, 1 zúzott fokhagymával. Sózom, borsozom, majd belecsepektetek egy kevés juharszirupot. Mindezt érdemes elmosott befőttesüvegbe adagolni, ahogy Jamie Oliver szokta, lezárni, és jól összerázni. Kis öblítés, és mehet is az üveg a szelektívesbe. A salátát összeállítom, ügyelve, hogy ne törjenek össze a puha zöldségek, meglocsolom a vinaigrettel, és melegen tálalom. 
Ebédnek, előételnek lehet még "tunningolni" egy pár kanál ricottával, olivaolajban ázó aszalt paradicsommal, vagy olivával.

1 megjegyzés: