Oldalak

2011. július 31., vasárnap

Spaghetti Bolognese, mert hülye azért nem vagyok



Marmint nekiallni egy ilyen nyugos nap utan lasagne-t kesziteni. Pedig ehhez vasaroltam be, de nem volt kedvem a szoszokkal bibelodni, sutot begyujtani, ezert szimplan elinteztem egy Bolognaival. Ez nalam tipikusan a ronda es finom kategoriaba tartozik, kulonosen, hogy valamiert nem vagyok oda a daralthusert, ha tesztara kerul. Tomi viszont szereti, es na jo, a vegen en is elegedetten szoktam kigombolni a felso gombot a nadragomon. Nyilvan mindenkinek megvan a jol bevalt receptje, ez igy az en verziom lesz, nehogy valaki elkezdje, hogy ez nem az autentikus... Tudom, sosem az. Ja, raadasul fogyokurakompatibilis, amennyiben egy kicsit tobbet koltunk a marhahusira... A szoszhoz kell tehat:

400 g daralt marha (5% zsirtartalmut hasznaltam), 1 fej hagyma apro kockakra vagva, 2-3 gerezd fokhagyma hajszalvekonyan felszeletelve, 2 kis doboz v. konzerv kockazott paradicsom, egy keves aszalr paradicsompure, egy nagy marek friss oregano es bazsalikom, 3-4 szaritott paradicsom olivaolajban, 2 kozepes sargarepa, egy lottyintes worcestershire szosz, so, bors, olivaolaj.

A menet egyszeru, inkabb csak turelem kerdese. Olivaolajon a fokhagymakat az oregano felevel parszor megtancoltatom, majd radobom a hust, mikor nagyjabol kifeheredett folyamatosan hozzaadom a hagymat, a paradicsomokat, a reszelt sargarepat, majd izesitem. Nem szoktam sajnalni a borsot, mert szepen kiemeli a paradicsom es a zoldfuszerek izet. Kozben a teszta vizenek is alagyujtok, megfozom, majd a szoszt fokozatosan a tesztas fozolevel es a suritett paradicsompurevel kivant allagura higitom. En ugy szeretem, ha legalabb 40 percet rotyog ez a gyonyoruseg, igy lesz meg az a tipikus mely, csillogo voros szine. Forron talalom, parmezant kinalok hozza. Tomi kedveert azrt valami mas sajt is kerul alltalaban az asztalra, ez mar az en dietamba nem nagyon fer bele, igaz nem is igenylem nagyon. Az imadott tesztakinalo talamat vettuk elo hozza, ami gyakorlatilag egy oriasi melytanyer, termeszetesen ez is bolhapiacos. Jot ettunk, egynek elment. Melle Aspirin pezsitabit ittam, mert iszonyatosan fajt a fejem... Mostmar jobb, kulonosen, hogy semmi mas dolgom nincs mar, csak az, hogy benyomjunk egy filmet es elaludjunk rajta! Yes!!! Aldott legyel szent vasarnap este!

Picnic a Bristol Harbour Festivalon










Micsoda helyen jartunk tegnap!!! Gozmozdonyozas helyett Tomi remek otletet kovetve Bristolba utaztunk tegnap. Az ido eleg gyoszosen indult, nem nagyon akart kibujni a napocska, a levego viszont kellemesen meleg volt. Elcsomagoltuk a kedvenc kis picnic kosarkamba az elozo napi grillezett pulykamellszeleteket, vettunk finom zsomlet, bagettet, es mar indultunk is. Miutan szerencsesen leparkoltunk azonnal belevetettuk magunkat a vasari forgatagba, ahol francia, nemet, olasz, spanyol es britt kereskedok kinaltak inycsiklandozo portekaikat. Volt ott minden, de tenyleg... £2000-ot jatszva elkoltottem volna... Na, majd ha egyszer gazdag leszek... Kiszurtunk magunknak egyet a festival tizenakarhany helyszine kozul, leultunk a kisgyerekes csaladok koze a fube, majd elfogyasztottuk -a latottak utan eleg szegenyesnek tuno- ebedunket. Megkoronaztuk egy jo pohar somerseti ciderral, majd setahajokaztunk egyet a csatornan. Sziper volt, de tenyleg, nagyon elveztem. Jo negy ora maszkalas utan azonban vissza kellett indulnunk, mert este dolgoztam, de el is faradtunk jocskan a nagy szajtatasban. Ma pihenes van, reggel le akartunk menni anyaval a boltba, de azok csak 10kor nyitnak, igy meg mindenki csendespihenozik. Otletem sincs mit fozok ma, sebaj, valami mindig kerul az asztalra, ez alol a mai nap sem lesz kivetel.


2011. július 30., szombat

Csevap, mert grillezünk, ha beledöglünk is!


Jellemzo, hogy amikor megallapodunk, hogy jo, majd ma nem kelunk orara, akkor is kinyilik a csipam pontban akkor, amikor az ebreszto szolna. Ha jol meggondolom persze, nem akkora baj ez, posztolni is tudok igy, nomeg hajat mosni, kavet inni, egy szo mint szaz, embert csinalni magambol. Egyebkent jol vagyok, igaz a szam meg mondig hagymaizu... (boaaaa...), a hajam fustszagu, a gyomrom meg eg a tegnapi grillezes utan. A heten elhataroztuk, hogy penteken grillezunk Lyme Regisben, mert egesz heten melo volt, igy nem sok helyre vittuk anyat. Megneztem az idojarast, felhos-naposat igertek, 21 fokkal, remek, gondoltam, pont idealais grillezeshez. Nagyjabol elo is keszultunk, en otkor vegeztem, anya elemjott, beugrottunk megvenni, amit kell, hazarohantunk, becsomagoltam mindent, es mar teptunk is. Igenam, de a szemet BBC igencsak elnezett valamit a csillagok allasaban, mert ronda, szurke, paras, nyalkas ido volt, az a fajta, ami barmikor esovel vegzodhet. Mindegy, gondoltuk, a program, az program. Leertunk, parkolo, nem messze kavicsos part, pokroc, hutotaska, grill, faszen. Meg anya haldoklo ongyujtoja. A faszen meg elozo alkalomrol maradt, alitolag "lazy" azaz csak be kell gyujtani, es mar 20 perc mulva sutogethetsz is. Ehhez kepest Tomi 50 perc remenytelen kuzdelem es 100 gyulladasgatlo anyaggal kezelt banki level utan elkuldott a boltba, hogy vegyek gyujtofolyadekot. Innen mar minden ment mint a karikacspas, csakhogy mi mar annyira ehesek voltunk, hogy a fele lepenykenyernek annyi volt. (Hulye sziget, meg fenytaplalkozni sem lehet a szar ido miatt :) No, parazs okes, elo a csevapokat, nyam, isteni illatok, tzatziki, kenyer, minden ami kell. Nagyon jot ettunk, olyannyira, hogy a bepacolt pulykamellszeletekhez hozza sem birtunk nyulni. Recept megint nincsen nagyon, hacsak nem Limara lepenykenyere, amit egyszerubb es tisztessegesebb is, ha egy link formajaban adok tovabb. Ezt munka utan dobaltuk be a gepbe, kb fel ora pihenes utan sutottem ki, persze feltet nelkul. A csevaphoz sincs semmi recept, mert a szerbektol ujitottam par zacsko csevap es pljeskavica fuszerkevereket, ez meg csak bekevertuk, ahogy a zacsi irja. Alltalaban felesben hasznalok marha es sertes hust (birkat csak azert nem, mert Toma nincs oda erte), most viszont csak marhabol keszult. Na jo: tzatziki. 2 uborka robotgep reszelos reszen lereszel, besoz, var, kicsavar, 150 g gorog joghurt ratesz, par gerezd fokhagyma belenyom, so es feherbors. huh, ez kezd csikive valni... Ideje lenne fozni is mar valamit :D

2011. július 28., csütörtök

Fajita, avagy a háziasított crap food




Vegre! Eljott az en idom!!!! A tegnapi levesbe mar belevagtam par fej gombat, de ma, ma igazan meghazuttoltam magam: fuszeres kajat foztem vacsira... Ebben a mondatban csak 2 tulzas van: nem foztem, de sutottem (kb 5 perc alatt), es nem is volt sajna annyira fuszeres. Brassoit terveztem a melyhutoben levo tarjakbol, viszont azt en nem ehettem volna, ezert Anyaval fogtuk magunkat es atruccantunk Chardba koreulnezni. Kozben kitalaltuk, hogy mivel mindketten baromi ehesek vagyunk, es rettenetesen szeretjuk a wrapot minden letezheto formaban, ezert veszunk hozzavalokat egy jo kis fajitahoz. Igy kerult a kosarba:

1 csomag (8 db-os) kukoricas tortilla, 1 uveg csipos salsa, 1 tubusos guacamole, 500 gramm zsirszegeny karaj, salatalevel, lilahagyma, paradicsom, paprika es egy fajta fuszerkeverek. (BBQ izesitesut ne hasznaljunk, mert azt nem szeretem :))) Koszi Marci a poenert :D

Hazaerve csikokra vagtam a hust, a felet befuszereztem a mi fajita fuszerkeverekunkkel, a masik felet meg a jo oreg Magyarorszagrol szervalt flekken staffal Tominak. A tortillakat mikroban megmelegitettem, feldaraboltam a zoldsegeket, megteritettem, a husikat kisutottem, tehat tulajdonkepp elokeszitettem a kesz kajat :), majd buszken kipakoltam az asztalra... Volt am pofavagas... Anyanak tetszett, Tomi epp csak benyomta, bar megint megjegyezte, hogy a ketchupos !!!, mustaros!!!, flekken fuszerkeverekes !!! fajitanal nincsen jobb a vilagon. Remelem most mar mindenki erti, miert gasztrovbarbar a blog cime... Mindegy, nem erdekel, eszmeletlen finom volt, es egy pillanatig sem erzem cikinek csutortok este (a het legutalatosabb napjan) felkesz kajat tenni az asztalra.

2011. július 27., szerda

Mindent bele raguleves & pillekönnyű túrógombóc



A mai vacsora is az idohatekonysag jegyeben szuletett. A melyhutoben lapulo zoldsegekbol szerettem volna ragulevest fozni, elkerulve ezzel a ketfele fozest. Elore is bocsi a kepek minosege miatt, de a camera lemerult, ezert Tomi telefonjaval voltam kenytelen kattingtatni ma, raadasul annyira ehes voltam, hogy nagyon diszitgetni sem diszitgettem az eteleket. Az viszont biztato, hogy az egesz konder leves kijott 7.5 pontra, ami nagyon jo. Tettem bele:

200 g csirkemellet, 2 sargarepat, egy marek kelbimbot, egy marek zsenge zoldbabot, egy marek karfiolt es brokkolit, egy citromot vekonyan megpucolva es a levet kicsavarva, egy nagy csokor friss tarkonyt, tejfolt (fromage frais, mert nincs benne zsir), egy keves kemenyitot, sot, borsot es 2 leveskockat.

Miutan a kockara vagott csirket es a zoldsegeket egy keves olajon eloparoltam, felengedtem zoldseglevel, beledobtam a citromhejakat, izesitettem, majd puhara foztem. Megszortam a tarkonnyal, behabartam, meglocsoltam egy keves citromlevel. Nyammm.... Ennyi az egesz.
A turogomboc sem volt ordongosebb... Reggel elokeszultem a hozzavalokkal, nevezetesen:

450 g turoval, 2 tojassal, 12 dkg buzadaraval, 150 g quarkkal, keves soval, reszelt citromhejjal es egy keves vanilias cukorral.

Ezeket jo alaposan villaval osszetrutymakoltam, majd estig pihent (dagadt) a hutoben. Mikor hazaertem gombocokat formaltam beloluk, 14 darab jott ki, majd lobogo vizben, amibe egy keves sot tettem kifoztem addig, mig a felszinre fel nem jottek. Keves olajon zsemlemorzsat piritottam hozza, abban megforgattam, majd tejfollel, vanilias cukorral es rumos meggylekvarral talaltam. 1.5 pont/ darab, plusz a lekvar... 1000et is meg tudtam volna enni :D Tomi persze megjegyezte, hogy elkepzelese sincs, hogyan magyarazza el holnap a kollegaknak, hogy mit is eszik... A karalabes gomboccal is meggyult a baja, kulonosen, mikor elmeselte, hogy Londonig kellett menni, hogy a torokoktol karalabet tudjunk venni :D Mindegy, mar megszoktuk... A spenotot is remekul baby sick-nek neveztek el! Nem tudjak ezek mi a jo :D

2011. július 26., kedd

Kéksajttal töltött csirkecombok


Tudom, tudom... jol eltuntem. Hat, bocs... Sok a dolog, raadasul fogyokuraztam, ami azt jelenti, hogy sok rizottot keszitettem, meg olyan kajakat, amikbe indokolatlanul sok zoldseg kerult. Ma sem magamnak foztem, eppen csak megkostoltam a dolgot a vegen. Anya es Tomi viszont jo kozonsegnek tunt. Rovid leszek, mert elmondhatatlanul faradt vagyok. Csirkehez:

4 csirkecomb, 150 g keksajt (en dant hasznaltam, nem stiltont), fel fej voroshagyma (vagy shallot, ha van otthon), 1.5 zsemle, keves tej, nagy csokor petrezselyem, so, bors, fokhagyma.

A csirkeket atmosom, sozom borsozem, elokeszitem a tolteshez. A zsemleket felkockazom, majd tejjel meglocsolom, atgyurom, osszekevrem a kockara vagott sajttal, petrezselyemmel, soval borssal izesitem. Tepsibe teszem, majd 1 fej fokhagymat koredobalok megtisztitva, keves viz ala, alufoliaval befedem. Mivel az en combjaim igen nagyok voltak, ezert 220 fokos sutoben kb egy orat kellett, hogy suljenek. Ezutan folia le, combok ki egy lapos tepsire, vissza suto, pirit. Az elso tepsi aljarol osszekaparasztam a leragadty reszeket, a kifolyt sajtos tolteleket es az edesre sult fokhagymakat, majd botmixerrel kremesre puresitettem, vizzel martas surusegere higitom, osszerottyentom, teszek meg hozza egy keves petrezselymet. Rizzsel talalom. Hm... nincs igazsag... nekem csak egy meztelenul sult natur csirkecomb jutott zsemleben salival... Pedig ez a Castle kek sajt az egyik kedvenc csemegem... Sebaj, mahoz egy honap es mar a kompon vagyunk! :D I can't wait!!!!!!!!!!!

2011. július 18., hétfő

Krumplileves es villamgyors barackos suti


Nem tuntem am el, csak nagyon mozgalmas volt a hetvege. Egy-ket dolgot kihagytam, amirol posztolhattam volna, mint peldaul a pentek esti tatarbifsztek-partit vagy a kiserletezest a kacstajoassal, de sajna 2 percem sem volt leulni a gep ele. Sebaj, itt van ezek helyett ket halalosan egyszeru alaprecept, amit azert is leirok, mert neha az a benyomasom, hogy a legklasszikusabb kajakat epp olyan nehez jol elkesziteni mint a flinci-flanci gurmet kajakat. Az en krumplilevesem a kovetkezokbol all:

1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 g krumpli, fel szal kolbasz, so, bors, orolt komeny, petrezselyem, pirospaprika, 2 sargarepa, 1 feherrepa, tejfol.

Az aprora vagott hagymat a felszeletelt kolbasszal egy keves olajon elkezdem piritani, folyamatosan hozzaadva a kockara es karikara vagott zoldsegeket. Miutan mindent jol osszefuttattam (10-15 perc) radobom a zuzott fokhagymat, a pirospaprikat es a fuszereket, majd kb 1.5-2 liter vizzel felengedem. Ma talaltam egy zoldsegleves kockat, azt is beledobtam. Puhara fozom. Ezutan egy tojasbol egy keves soval es annyi liszttel, amennyit felvesz csipetket keverek ki, beleszaggatom a levesbe, megszorom aprora vagott friss petrezselyemmel, majd talalom. Tejfolt izles szerint mindenki a tanyerjaba rak. Friss kenyerrel esszuk. A masodik fogas Tomi orormere edesseg volt. Mivel meg azota is dietasan fozok es eszem, ezert egy konnyu piskotareceptet valsztottam. Ehhez kellett:

4 tojas, 100 g cukor, 200 g liszt (lehet teljes kiorlesu is), 8 ek viz, fel kilo gyumolcs, 1 ek kandirozott citrushej.

A tojasokat szetvalasztottam, majs a sargakat a cukorral habosra kevertem. Mivel elfogyott a sima kristalycukor itthon, a mult heten elrakott vaniliascukrot hasznaltam. Isteni illatot adott az egesznek. Miutan szep fenyes es feher volt a massza, belekevertem 4 ek vizet. Ezutan a feherjet is felvertem, abba is belement a viz, majd a kettot szep nagyvonalu mozdulatokkal osszeforgattam, ugyelve, hogy ne torjon a hab ossze. Ezutan a lesztet is aprankent beleszitaltam, majd az uj szerelmembe, a pirex gyumolcstorta-formaba simitottam a tesztat. A tegnaprol maradt 3 oszibarackot kimagoztam es meghamoztam, majd kis kockakra vagva raszortam a teszta tetejere. Egy keves panettonebol kimaradt kandirozott citrushejjal is megszortam, majd 30 perc alatt 180 fokos legkeveros sutoben keszre sutottem. Tomi termeszetesen custarddal ette, nekem tokeletes volt magaban is. Az egesz vacsi 6.5 pontra jott ki, ami eleg jonak mondhato.

U.i: bocsi, hogy csak a sutirol van kep, de elfelejtettem a levest lefotozni. Bar, azt hiszem csak a vak nem tudja hogy is nez ki egy jo krumplileves. :D Piros es bazi suru! Legalabbis mifelenk...