Oldalak

2011. augusztus 12., péntek

Az örömlányok vacsorája: Linguine alla Puttanesca





A menun egy orok klasszius koszonthetunk ma is. A pasta puttanesca a minestronehoz hasonloan sokfele formaban kering a koztudatban, egy azonban az osszes receptben kozos: ajokaval keszul. Bevallom, en Angliaban talalkoztam eloszor ezzel a lennyel, aki nagyon kicsi uvegekbol bujik elo , es Anchovy nevre hallgat. Se nem draga, se nem olcso, leginkabb kifizethetonek mondanam, kulonosen, ha ugy vesszuk, hogy "fuszer"-szamba megy. A teszta vegtelen egyszeru, nevezzuk az en verziomnak, kizarolag azert, hogy senki ne hanyhassa a szememre, hogy ez nem az eredeti. Tudom, ezt mar egyszer irtam, de ez tenyleg a halalom. Mikor fozunk, elmeletem szerint ugyanazt csinaljuk mint rajzolas kozben: absztrahalunk. A sajat izlesunk alapjan allapitjuk meg az aranyokat, az idointervallumokat, az elkeszites modjat. Nem mondom persze, hogy receptet kovetni hulyeseg, de az otthoni fozocske nem errol szol... csakis barbarkodasrol, aminek finom a vegeredmenye... Vissza a hozzavalokhoz: (utolso kep balrol jobbra)

2-3 olivaolajban uszkalo szaritott paradicsom, egy nagy marek fekete oliva, 1 csilipaprika, 8 ajokafile (mas neven szardella), 2 evokanal kapribogyo, 2 evokanal apritott petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma (nekem epp lila volt itthon), 1 konzerv koktelparadicsom, 300 g linguine teszta (v. spagetti, makaroni.... izlestol fuggoen), so, bors.

Az ajoka olajan a hagymakat megfuttatjuk, hozzaadjuk a tobbi hozzavalot. A tesztat forro, sos vizben megfozzuk. A szoszt kozben folyton kavargatjuk, a teszta fozovizevel es a paradicsom lecsopogtett levevel allitjuk be az allagat. A cel, hogy nagyon keves folyekony, suru cucc legyen, inkabb martasszeru. Miuatan kesz, osszeforgatjuk, olivaolajjal meglocsolva, izles szerint parmezannal megszorva talajuk. Mennye, kulonosen pikans a csili miatt, savanykas a paradicsomoktol es sos az anchovytol. Egyszeruen robban az ize az elso falatnal. 15 perces vacsora, amit akar vendegeknek is nyugodtan felszolgalhatunk egy jo vorosbor tarsasgaban.
Azt persze nem tudom, miert lett epp ez a legosibb szakmat uzok tesztaja, lehet, hogy tortenete sincs, de Tomi a regesregi olaszaval a puttanesca-t szo szerint kurvacskanak forditotta... Mindegy is, a lenyeg, hogy nagyon finom, amolyan tokeletes faradt ember vacsoraja a het utolso napjan. El is felejtettem elujsagolni a legnagyobb hirt: hetvege van!!! Tomi mar itt durmol mellettem, vegre holnap nem kell orara kelni, raadasul semmi kotott dolog nincs Caroline-on kivul. Remek kis ket nap lesz ez. Holnap meg nem tudom, mit eszunk, azt mondtam Tomasnak, hogy kivanhat, ahogy ismerem, tejbegrizt fog kerni... Mindegy, feltoltom en azt is, ha kell... Nincs azzal semmi baj. Jo ejt mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése