Oldalak

2011. augusztus 9., kedd

Gombával Bolondított Túrós Puliszka


Na, ez az etel is egy a nagy kedvencek kozul, raadasul Tomi is szivesen eszi, ezert eleg gyakran kerul menure. Az elkeszitese nem nagy ordongosseg, azt leszamitva, hogy sok ev utan rajottem, hogy egyszerubb egy fel nappal famarabb megfozni a proszat, es megvarni, hogy kihul mint osszeegetni az osszes ujjamat szaggatas kozben. A kovetkezo recept anya szabadalma, bar ebben is eszkozoltem par valtoztatast, persze nem azert, mert anya nem jol csinalja, hanem azert, mert mas nezni, hogy valaki foz, es mas reprozni azt. A hozzavalok:

0.5 l viz, 0.5 l tej, 250 g polenta v. kukoricadara, so, vaj, 2 ujjnyi fustolt szalonna (ezt mi otthonrol hozzuk, baconnel termeszetesen meg sem kozeliti a kivant vegeredmenyt), olivaolaj, 25 dkg turo, 150 g shiitake gomba (v. barmilyen erdei gomba), 2-3 zsalyalevel, 2 gerezd fokhagyma, bors.

A tejet es a vizet egy labosban felforralom, folyton keverve beleontom a kukoricadarat, es 5 percig fozom allando keveres mellett. Ezutan elzarom a gazt, lefedem. 10 perc mulva a vagodeszkara kanalazom, majd jol elfeledkezem rola. Ezt a reszt ebedszunetben tudtam le. A szalonnat ezutan apro kockakra vagom, kisutom a zsirjat. en mikroban szoktam, hogy ne csapkodjon... Kevesebb kupi, kevesebb egesi serules. Ezutan egy serpenyobe ontom a zsirt, a toportyut felreteszem. A zsirba belekanalazom a proszat, majd 10-15 percig nagy langon piritom. Kozben a gombat es a fokhagymat felszeletelem, olaj es vaj keverekere radobom eloszor a fokhagymaszeleteket, majd a zsalyat es alacsony langon addig sutom, mig az illata be nem tolti a lakast, ez kb. 2 perc, ezutan radobom a gombat, majd sozom, borsozom. Igy sutom korulbelul 5-8 percig, epp mig meggyengul egy kicsit. A puliszkat turoval es a toportyukkel osszekeverem, forro tanyerra teszem, majd a tetejere helyezem a sult gombat. Tejfollel meglocsolom, melegen talalom. Nalam abszolult csucstarto, barmikor tudnek enni belole. Ami viszont tenyleg dijnyertesse tette a vacsorat az a Varga Pinceszet balatoni "Haz Bora" termekcsoportjanak Szurkebaratja volt. Az a nagy budos helyzet, hogy meg mindig a magyar borok a legjobbak! Igazi unnep, mikor kinyitunk egyet-egyet. Sajnalatos viszont, hogy ez volt az utolso uveg, mar csak pezsgok maradtak, meg olyan osregen kapottak, amik szerintem mar ecetesek, nomeg az aszuk... Arra meg sosincs megfelelo alkalom... Edes is, keves is... Sebaj, 17 nap, es utazunk, megnezzuk mit tudnak a franciak es a spanyolok...
Jut eszembe, es ezzel zarom is mai soraimat... Ma az egyik lany a munkahelyemrol arrol meselt, hogy a szomszed varosban voltak bulizni. Szornyulkodve meselte, milyen sok a torok ott. Torok? -kerdeztem, en ugyanis eddig csak nagy szamu portugal lakossagrol hallottam. Mire o: Torok, portugal, az nem ugyanaz? Oh, szent tehen... Hogy lehet egy nemzet ilyen sotet... ?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése