Oldalak

2011. augusztus 11., csütörtök

Zályás tejben dagonyázó malac, más néven Arista al Latte




Hol is kezdjem... mar reggel alig vartam, hogy veget erjen a nap, szornyu hosszunak tunt az egesz. A kialvatlansag egy olyan szintjet ertul el, ami mar-mar euforikus allapotban tart minket. Erre persze csak rasegit a vacsora elo-"etelekent" szolgalo 3 pohar szurkebarat. A hutoben vart ram egy bo kilo gyonyoru emberesen elokeszitett, vastag tarjaszelet. Amikor Tomitol megkerdezem, mi legyen a vacsora, o azonnal ravagja, flekken. Ez a fogalom nala gyakorlatilag fedi az osszes letezo pecsenyet, igy viszonylagos valtozatossaggal vagyok kepes ezt a kivansagat kielegiteni. Mar reggel ereztem, hogy egy falat tepsis nyakas sem csuszna le a torkomon, valami finomabb, arnyaltabb dologban gondolkodtam. Mivel a penztarcamban £4 csorgedezett mindossze, tervre volt szuksegem. Atnezve a szekrenyek es huto tartalmat megvilagosodasom volt: zsalyas-tejes-vajas valamire vagyom!!!!!! Recept remlett, tudtam, hogy valamikor mar csinaltam ilyet, igy vizualis memoriamra hagyatkozva elekzdtem a google-on forgati a kepeket, es lass csodat, ratalaltam. River Cafe-s recept, ami szamomra garancia, igaz karajjal irja, valoszinuleg csak azert, mert meg nem latta, milyen gyonyoru is a hus, ami elkeszitesre var a konyhamban... Vegtelenul egyszeru, de komolyan, gyerekjatek, de annyira, de annyira finom!!! Komolyan, nincs ra szo. Ami kell hozza:

Sovany serteshusszeletek szep vastagra szelve, tej, egy marek zsalya, 4-5 gerezd fokhagyma, olivaolaj, jelentos mennyisegu vaj, so, bors, baby spenotlevelek, krumpli, tejfol, szerecsendio.

A husokat soval, bossal jol bedorzsolom. Ne sajnaljuk, meghalalja. Egy serpenyoben olajat hevitunk, majd mingen oldalat szep aranybarnara sutjuk par perc alatt. Ezutan kivesszuk a szeleteket egy tanyerra. En ugyanazrt a serpenyor gyorsan elmostam, majd ebben folytattam a fozest. Ez lenyeges, maskulonben a tej azonnal csunya barna lesz a hus lekapott darabkai miatt. Tehat, egy tiszta serpenyoben egy szep nagy evokanal vajat olivaolajjal addig hevitek, mig a habzasa el nem tuni, majd a szeletekre vagott fokhagymat es zsalyalaveleket addig fonnyasztom nagyon alacsony langon, mig meg nem puhul, fontos, hogy ne barnitsuk meg. Ezutan jonnek vissza bele a husik, majd annyi tejjel locsolom meg, amennyi 2/3-aig ellepi. A tejet fontos elotte elomelegiteni, kb 80 fokosra. Ebben korulbelul egy orat a legalacsonyabb langon felrehuzott fedo mellett fozom. A tej fokozatosan darabopsodni fog, ez teljesen rendben van, nem kell megijedni tole. Kozben a krumplit meghamozom, majd sos vizben felteszem foni. Ha kesz, leszurom, majd vajjal es tejfollel kremes, habos krumplipuret keszitek, melyet a vegen orolt szerecsendioval es feherbossal izesitek. A spenotot egy nagy serpenyoben inditom, eloszor egy keves olivolajat hevitek, radobok 2 gerezd zuzott fokhagymat, majd a megmosott, lecsopogtett spenotleveleket. Sajat leveben 5 perc alatt megparolom. Azonnal talalom. A vegen a hust olivaolajjal locsolom meg. A spenot koze pedig a tejben fott zsalyalevelekbol keverek egy parat. Nincs ra szo. Isteni. Csak tokeletes. Tomi velem szemben ugyanezt allitotta a -kozben a sutoben sulo- flekken fuszerkeverekkel elokeszitett, agymak es fokhagymak kozt suldogelo- tarjajarol. Kinek a pap, kinek a papne, szol a mondas...
Ez kotelezo kiprobalni, igazi 5 csillagos vacsora, es tenyleg nem a bor miatt!!! :D Az agyamban a gondolatok mint szaguldo autok az autopalyan cikaznak, alig varom mar, hogy menjunk, hogy teljene az ido, kozben pedig, naponta tobbszor is ramtor valamifele nosztalgikus elvagyodas, mely erdekes modon esetemben nem csak idoben, de terben mukodik. Vagy es dac erdekes harca... No, most lovom le maga, utalom ezeket a se tul magas, se tul mely gondolatbmeneteket! A vacsi jo volt, boldogsag van, kossz az ilyen estekert, mert jok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése