Oldalak

2011. szeptember 24., szombat

Őszköszöntő Chilis Sütőtökkrémleves




Hú, micsoda nap. Vezetni tanítottuk újdonsült kis barátomat ma... hát, mit ne mondjak, halálfélelmem volt. Minden borzalom ellenére, valami csoda folytán mégis megúsztuk egy darabban, így a gyönyörű őszi napsütésben megálmodott őszköszöntő vacsorámat végül sikerült elkészítenem. Hozzávalók:

1 sütőtök, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés vaj, olivaolaj, só, fehérbors, füstölt pirospaprika, 2 nagy piros chilipaprika, 150 ml tejszín.

A tököt felkockázom, majd 180 fokon fél óra alatt puhára sütöm a sütőben a chilivel együtt. Egy fólián a magokat is beteszem mellé. A vajat és az olivaolajat elkezdem felhevíteni, a felaprított hagymát megfonnyasztom rajta, sózom, borsozom, majd hozzáadom a puha tököket, felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, majd forrástól számított 5 percig főzöm. Ezután robotgépben pürésítem, kikeverem a tejszínnel, utoljára összeforralom, majd egy szitán keresztül utoljára átpasszírozom, hogy még krémesebb legyen. Lassan hozzáadom a chilit is, ezzel állítva be a leves csípősségét. Melegen tálalom, magos pirítóssal tálalom.

Miután befejeztem a levest, Tomival még volt egy körünk az ügyeleten is, semmi komoly, csak van szegénykémnek egy csúnyán begyulladt lábkörme, amit jobbnak gondoltunk megmutogatni a nővérkéknek... Szóval, ez a mai nap elég érdekes volt, finom cider és antipasti a parton, majd félelmetes pillanatok az úton hazafelé, autószerelés, ügyelet... Jobb erre inkább aludni egy nagyot.




5 megjegyzés:

  1. Ez egy ilyen nap volt... Én Pesten, Hajni a kórházban, már vakbél nélkül... Holnap majd beszélünk.

    VálaszTörlés
  2. micsoda... igen, akkor holnap hivlak... puszi

    VálaszTörlés
  3. Előzetesben hozzátenném, hogy ez az egyik étel amivel ki lehetne üldözni a világból. Fatert szoktam kérdezni, mit főz aznap? Legtöbbször az a válasz: "Sütőtök krémlevest." Még a fejem is belelilul. Azt nem mondanám, hogy én elkészíteném magamnak, de a tied pofás. Talán azért tetszik, mert gyönyörű a színe, mint egy kis Miró festmény tányérba öntve. Azt megkérdezhetném, mi az amivel "bekörözted"? Innen szójaszósznak tűnik.

    VálaszTörlés
  4. no végre valami, amit én is... :)

    VálaszTörlés
  5. Jóvanna, Uta, tudod, hogy Toma szemét nem lehet kiszúrni csak zöldséggel... :D, minden esetre örülök, hogy tetszik.
    Teakert! Nagyon megtisztelő a Miro-hasonlat, még ha egy kicsit túlzó is! :D Az a gyönyörűség a tetején az új kincsem: nagyon öreg balzsamecet, ami szinte már kocsonyás állagú, és érdekes édeskés íze van, bár szójaszósszal is tökéletesen működött volna.

    VálaszTörlés